2016-08-18 | Första inspelningen utanför USA

Viktoria Tocca släpper den första inspelningen utanför USA – på svenska

Svenska sångerskan Viktoria Tocca såg den tvåfaldigt Tony-belönade musikalen ”Broarna i Madison County” på Broadway för två år sen. Den gick rakt in i hennes hjärta och Viktoria lyckades få tillstånd att översätta musikalen till svenska. När hon nu spelar in två av sångerna är det den första godkända inspelningen utöver den med den ursprungliga Broadway-sättningen.
Under vårens turné med föreställningen ”Från Broadway till Duvemåla” har samma två sånger gjort succé. Arbetarbladet skrev: ” Det som lyste kraftigast var ändå två nummer jag aldrig hört tidigare.”. Viktoria sjunger själv den kvinnliga huvudrollen både på scen och på albumet och Daniel Sjöberg den manliga på albumet.

I höst släpps samlingsalbumet ”Från Broadway till Duvemåla” med låtar från förställningen där sångerna ”Före och efter dig” och ”En sekund och tusen mil” från ”Broarna i Madison County” ingår.

– ”Broarna i Madison County” är min nya favoritmusikal av så många anledningar. Det var första gången sedan ”Phantom of the Opera” och ”Kristina från Duvemåla” som jag blev så djupt berörd av en föreställning, säger Viktoria Tocca och fortsätter:

– Det är också väldigt ovanligt att det skrivs nytt material för en mer klassisk sopran i musikalsammanhang och efter att ha spelat min drömroll, Christine i ”Phantom of the Opera” när jag var yngre så är det fantastiskt att hitta en ny drömroll som är som klippt och skuren för mig både röstmässigt och åldersmässigt. Det är extremt ovanligt att hitta något som är så välskrivet och mångbottnat i en musikal.

”Skräckblandad förtjusning att översätta en hel musikal”

– Det klart att det var med skräckblandad förtjusning jag tog på mig att översätta en hel musikal, speciellt som jag har en sådan respekt för Jason Robert Brown som skrivit både text och musik. I musikalkretsar beskrivs han som den nya Sondheim och han omnämns redan nu som ett musikaliskt geni, berättar Viktoria.

– Jag har erfarenhet av att översätta enskilda låtar sedan tidigare och en av mina största fördelar när jag översätter är att jag är sångerska, så jag utgår hela tiden från att det måste vara sångbart. Jag sitter och sjunger med och testar, för även om den ordagranna översättningen funkar, så är det inte idealiskt att ha en lång hög ton på till exempel ett ’i’. Då får man vrida och vända på texten så att man kanske hamnar på ett a eller å istället, som är en bättre vokal att sjunga på.

Om musikalen ”Broarna i Madison County”

”Broarna i Madison County” spelades på Broadway 2014 och togs sedan på USA-turné 2015. Musikalen vann 2014 två Tony-utmärkelser för Bästa musik och Bästa orkestrering till Jason Robert Brown, och var även nominerad i kategorierna Bästa kvinnliga huvudroll i musikal och Bästa ljusdesign i musikal. Jason Robert Brown vann också två Drama Desk-utmärkelser för musiken och orkestreringen.

Den romantiska musikalen är förstås baserad på den bästsäljande romanen med samma namn av Robert James Weller som utspelar sig i mitten av 60-talet i Iowa och handlar om en kort men passionerad kärlekshistoria mellan Francesca och Robert, en italiensk-amerikansk hemmafru och en fotograf från National Geographic. Boken filmatiserades 1995 med Meryl Streep och Clint Eastwood i huvudrollerna.

De två sångerna från ”Broarna i Madison County” som framförs i föreställningen ”Från Broadway till Duvemåla” och nu spelas in på svenska för albumet ”Från Broadway till Duvemåla” heter i original ”Before and After You” (”Före och efter dig”) och ”One second and a Million Miles” (”En sekund och tusen mil”). Viktoria Tocca sjunger rollen som Francesca och Daniel Sjöberg rollen som Robert.

Om Viktoria Tocca

Bakom föreställningen ”Från Broadway till Duvemåla” ligger svenska sångerskan Viktoria Tocca som har en diger meritlista. Bland annat fick Viktoria stor uppmärksamhet när hon knep huvudrollen som Sissi vid världspremiären av musikalen ”Ludwig II” i Tyskland 2000-2001, och hon är en utav de yngsta sångerskor någonsin att bli godkänd av Andrew Lloyd Webber att göra huvudrollen Christine i ”Phantom of the Opera” – en roll hon spelade i Köpenhamn under två år i början av 2000-talet. 350 miljoner TV-tittare avnjöt hennes sång när hon sjöng live på isen under Europamästarinnan Irina Slutskajas avslutningsuppvisning vid EM i konståkning 2003.

Viktoria Tocca var nominerad i hela 18 kategorier – bland andra ”Årets album” för ”Dream It” och ”Årets kvinnliga klassiska artist”, ”Årets världsartist” och ”Årets live-uppträdande” – i den femte årliga prisgalan Indie Music Channel Awards som ägde rum i Grammy-muséet i Los Angeles den 24 april. Viktoria tog hem segern i sju klasser, bland annat ”Årets album”. Första gången galan ägde rum vann hon hela nio priser inklusive ”Årets artist” som utses av en jury.

Turnéplan ”Från Broadway till Duvemåla” hösten 2017

23 september – Kalmar, Kalmarsalen – Viktoria Tocca, Laila Adèle, Jesper Tydén, Daniel Sjöberg

24 september – Motala, Motala Convention Center – Viktoria Tocca, Laila Adèle, Jesper Tydén

27 september – Täby, Tibble Teater – skivreleasekonsert – Viktoria Tocca, Laila Adèle, Jesper Tydén, Daniel Sjöberg, Glenn Edell, Josefine Isaksson, John Martin Bengtsson

30 september – Ystad, Ystads Teater – Viktoria Tocca, Laila Adèle, Jesper Tydén

1 oktober – Jönköping, Kulturhuset Spira – Viktoria Tocca, Laila Adèle, Jesper Tydén, Daniel Sjöberg

7 oktober – Helsingborg, Konserthuset – Viktoria Tocca, Laila Adèle, Jesper Tydén, Daniel Sjöberg

12 oktober – Vara, Konserthuset – Viktoria Tocca, Laila Adèle, Jesper Tydén, Daniel Sjöberg

15 oktober – Baldersnäs, Baldersnäs Herrgård – Viktoria Tocca, Laila Adèle, Jesper Tydén

22 oktober – Bollnäs, Kulturhuset – Viktoria Tocca, Laila Adèle, Jesper Tydén, Daniel Sjöberg

28 & 29 oktober – Kristianstad, Kulturkvarteret Konserthuset – Viktoria Tocca, Laila Adèle, Jesper Tydén, Emil Sigfridsson

”Från Broadway till Duvemåla – Highlights från konserten” släpps den 27 september
Finns att köpa via Ginza, iTunes och hemsidan http://www.franbroadwaytillduvemala.se/

Pris: 120 kr

Albumet släpps också på Spotify

1. The Circle of Life (The Lion King) Laila Adèle, Daniel Sjöberg, Glenn Edell, Viktoria Tocca. Täby Musikklasser och Tibble Estetiska Kammarkör.

2. Tonight (West Side Story) Laila Adèle, Daniel Sjöberg, Glenn Edell, Viktoria Tocca, Josefine Isaksson, Linda Holmgren, Jesper Tydén, John Martin Bengtsson.

3. One Night Only (Dreamgirls) Laila Adèle. Täby Musikklasser & Tibble Estetiska Kammarkör

5. Diva’s Lament (Spamalot) Linda Holmgren

6. Music of the Night (The Phantom of the Opera) John Martin Bengtsson

7. Före och efter dig (The Bridges of Madison County) Viktoria Tocca

8. En sekund och tusen mil (The Bridges of Madison County) Daniel Sjöberg och Viktoria Tocca

9. On My Own (Les Miserables) Aline Littwold

10. Defying Gravity (Wicked) Viktoria Tocca, Linda Homgren & Laila Adèle

11. Du måste finnas -(Kristina från Duvemåla) Josefine Isaksson

12. Til I Hear You Sing (Love Never Dies) Glenn Edell

13. All I Ask of You (The Phantom of the Opera) John Martin Bengtsson och Viktoria Tocca

14. The Time of My Life (Dirty Dancing) Alla + körerna

BONUS

15. Vem ser ett barn (Chess) (Live från Berwaldhallen) Daniel Sjöberg

16. Bring Him Home (Les Miserables (Live från Anderstorp) John Kluge

17. Dark Waltz – Viktoria Tocca

18. Die unstillbare Gier (Tanz der Vampire) Jan Ammann (ej på den digitala versionen)

 

Mer information om de medverkande, föreställningstider, biljettbokning, uppdaterad turnéplan mm finns på www.franbroadwaytillduvemala.se 

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Marianne Djudic, Taste PR

E-post: Marianne.Djudic@TastePR.se

Mobil: 0707-952 956